Home » Microsoft Windows Server » Windows Server 2016

Microsoft Windows Server 2016

Voor optimaal serverbeheer

Windows Server 2016 is een server-versie van Windows ontwikkeld door Microsoft. Windows Server 2016 biedt in vergelijking met voorgaande versies veel innovatieve verbeteringen. Bovendien zijn de veiligheid en infrastructuur sterk verbeterd. Windows Server staat bijvoorbeeld ook bekend om zijn flexibele beheer. Het is eenvoudig om gebruikersgroepen in te richten, toestemmingen te verlenen en programma’s te installeren.

 

Wat zijn de voordelen van Windows Server 2016?

Hier zijn enkele voordelen van Windows Server 2016:

Windows Server 2016

Nano Server
Windows Server 2016 introduceerde Nano Server, een zeer gestripte versie van het besturingssysteem, geoptimaliseerd voor cloudomgevingen en containers. Nano Server heeft een kleinere voetafdruk, minder updates en vereist minder herstarts, wat resulteert in een betere beveiliging en minder onderhoud.

Verbeterde beveiliging
Windows Server 2016 bracht verschillende beveiligingsverbeteringen, waaronder Credential Guard, Device Guard en Just Enough Administration (JEA). Deze functies helpen om aanvallen zoals pass-the-hash en pass-the-ticket te voorkomen, evenals het beperken van de rechten van beheerders.

Hyper-V-verbeteringen
Windows Server 2016 bood verschillende verbeteringen op het gebied van virtualisatie met Hyper-V, zoals Nested Virtualization, Storage Spaces Direct (S2D), Shielded Virtual Machines en verbeterde ondersteuning voor Linux VM’s.

Failover clusteringverbeteringen

Failover clustering in Windows Server 2016 werd geoptimaliseerd met functies zoals Hot Add en Remove van netwerkadapters en opslag, verbeteringen in het clusterbewustzijn en updates voor het Cluster Operating System Rolling Upgrade-proces.

Windows Containers
Windows Server 2016 introduceerde ondersteuning voor Windows-containers, waardoor ontwikkelaars en systeembeheerders applicaties eenvoudig kunnen verpakken, distribueren en uitvoeren in geïsoleerde containers.

Storage Replica
Windows Server 2016 bracht Storage Replica, een functie waarmee je synchrone en asynchrone replicatie van volumes kunt uitvoeren tussen servers of clusters, wat zorgt voor een betere bescherming van gegevens.

Azure-integratie
Windows Server 2016 was ontworpen om naadloos te integreren met Microsoft Azure, waardoor hybride cloudscenario’s eenvoudiger te implementeren en te beheren zijn.

Windows Admin Center (voorheen Project Honolulu):
Hoewel Windows Admin Center oorspronkelijk werd geïntroduceerd voor Windows Server 2019, werd het ook beschikbaar gemaakt voor Windows Server 2016. Deze tool biedt een gebruiksvriendelijke webgebaseerde interface voor serverbeheer.

Opslagefficiëntie
Windows Server 2016 introduceerde ReFS (Resilient File System) met verbeterde efficiëntie voor het beheren van grote opslagvolumes, evenals betere integratie met Storage Spaces en Storage Spaces Direct.

Wat is nieuw bij Microsoft Windows Server 2016?

Onderstaande zijn de nieuwe functies die geïntroduceerd zijn in Microsoft Windows Server 2016:

Nano Server

Windows Server 2016 introduceerde Nano Server, een zeer gestripte versie van het besturingssysteem, geoptimaliseerd voor cloudomgevingen en containers. Nano Server heeft een kleinere voetafdruk, minder updates en vereist minder herstarts, wat resulteert in betere prestaties en beveiliging.

Hyper-V-verbeteringen

Windows Server 2016 bracht verschillende verbeteringen op het gebied van virtualisatie met Hyper-V, zoals ondersteuning voor Host Guardian Service (HGS) voor Shielded Virtual Machines, Nested Virtualization (waardoor je VM’s kunt uitvoeren binnen VM’s), en de mogelijkheid om hot-add en hot-remove van virtuele hardware uit te voeren.

Windows Containers

Windows Server 2016 introduceerde ondersteuning voor Windows-containers, waardoor ontwikkelaars applicaties kunnen verpakken, distribueren en uitvoeren in geïsoleerde containers. Dit zorgt voor een eenvoudigere implementatie en beheer van applicaties.

Storage Spaces Direct (S2D)

Deze functie biedt de mogelijkheid om softwarematig gedefinieerde opslag te creëren die gebruikmaakt van lokale schijven op fysieke servers, waardoor organisaties schaalbare en veerkrachtige opslagoplossingen kunnen bouwen zonder de noodzaak van externe opslagapparaten.

Storage Replica

Windows Server 2016 introduceerde Storage Replica, waarmee je synchrone en asynchrone replicatie van volumes kunt uitvoeren tussen servers of clusters, waardoor gegevensbescherming en -herstel wordt verbeterd.

Shielded Virtual Machines

Met Shielded VM’s kunnen virtuele machines worden beveiligd tegen inspectie en manipulatie door ongeautoriseerde gebruikers of zelfs systeembeheerders. Dit is vooral nuttig in omgevingen waar vertrouwelijke gegevens worden verwerkt.

Rolling Cluster Upgrades

Windows Server 2016 maakte het mogelijk om een failover-cluster te upgraden naar een nieuwere versie van Windows Server zonder de services te onderbreken. Dit vereenvoudigt het upgradeproces voor clusters.

Windows Admin Center (voorheen Project Honolulu)

Windows Admin Center is een nieuw, gebruiksvriendelijk hulpprogramma voor het beheer van servers en clusters via een webgebaseerde interface.

Verbeterde netwerkfuncties

Windows Server 2016 bracht verbeteringen aan het netwerk, waaronder het Datacenter Firewall (voor het beschermen van virtuele machines), de mogelijkheid om meerdere IP-adressen toe te wijzen aan een enkele netwerkinterface, en betere integratie van Windows en Hyper-V Network Virtualization.

Tot wanneer worden de licenties van Microsoft Windows server 2016 ondersteund?

De ondersteuningscyclus voor Microsoft Windows Server 2016 wordt bepaald door het beleid van Microsoft voor productlevenscycli. De levenscyclus van een product omvat twee belangrijke fasen: de Mainstream-ondersteuning en de Extended-ondersteuning. Hier zijn de belangrijke datums met betrekking tot de ondersteuning van Windows Server 2016:

Mainstream-ondersteuning

De Mainstream-ondersteuning voor Windows Server 2016 begon op 12 oktober 2016 en duurt doorgaans vijf jaar. Tijdens deze fase biedt Microsoft regelmatig beveiligingsupdates, bugfixes, verbeteringen en technische ondersteuning voor het product.

Extended-ondersteuning

Na de Mainstream-ondersteuning komt de Extended-ondersteuning, die doorgaans vijf jaar duurt. Tijdens deze periode ontvangt het product nog steeds beveiligingsupdates, maar geen nieuwe functies of ontwerpwijzigingen.

Windows Server 2016 licenties

Maak een keuze uit de onderstaande Windows Server licenties.

Aanbod licenties
De onderstaande licentie(s) zijn verkrijgbaar vanuit Vidasoft. Dit betreffen tweedehands Microsoft volumelicenties en zijn tegen aantrekkelijke tarieven leverbaar.

Windows Server 2016 Standard (16 Core)
Windows Server 2016 Standard (2 Core)
Windows Server 2016 Datacenter (16 Core)
Windows Server 2016 Datacenter (2 Core)

Staat de gewenste licentie er niet tussen?
Neem contact op met de licentiespecialisten van Vidasoft. Wij staan u graag te woord.