Wat is software licentiebeheer?

Home » Blog » Wat is software licentiebeheer?

2 jun, 2023

Alle software, of het nu geïnstalleerd is op een telefoon, laptop, server, of in de cloud wordt gebruikt, vereist een licentie. Zelfs software die als “gratis” wordt beschouwd (oftewel software die vrij verspreid en gewijzigd kan worden) wordt geleverd met een licentieovereenkomst. Een licentie stelt de voorwaarden vast voor het gebruik van de software, inclusief wie de software mag gebruiken, voor hoelang, welke toegangsniveaus gebruikers hebben tot de broncode, en meer. Deze licentieovereenkomsten worden weergegeven wanneer een gebruiker de applicatie voor het eerst opstart (vaak in de vorm van een EULA, End User License Agreement) of ze worden meegeleverd met het distributiemedium, zoals in het gedownloade archiefbestand.

Wat is softwarelicentiebeheer?

Meestal omvatten softwarelicentiebeheerplatforms verschillende elementen, inclusief maar niet beperkt tot auditing, nalevingscontroles en rapportage aan besluitvormers of, in sommige gevallen, regelgevende instanties.

Softwarelicentiebeheerplatforms kunnen ook dienen als een centrale bron van informatie die de verschillen tussen verschillende softwarelicentiemodellen schetst. Deze verschillen zijn vooral groot in open-source software en clouddiensten.

Bepaalde cloudservices kunnen bijvoorbeeld kosten in rekening brengen op basis van gegevensdoorvoer, bandbreedte naar een applicatie, processorgebruik of (vaker) het aantal eindgebruikers dat toegang heeft tot de service.

In open-source software (hieronder meer over dit onderwerp), staan ​​sommige licenties het gratis gebruik van elk element van de verstrekte code toe zonder dat een beroep moet worden gedaan op de ontwikkelaars, terwijl andere meer restrictief zijn en bijvoorbeeld de openbaarmaking van aangebrachte wijzigingen kunnen verplichten. naar de code.

Waarom is softwarelicentiebeheer belangrijk?

Effectief beheer van softwarelicenties garandeert dat organisaties voldoen aan de licentievoorwaarden en voorkomt juridische problemen. Bovendien helpt het bij het optimaliseren van kosten, aangezien bedrijven niet te veel uitgeven aan softwarelicenties en het illegaal gebruik ervan vermijden.

In het geval van cloudservices is het licentiebeheer van cruciaal belang om het maximale rendement te halen uit de maandelijkse kosten van externe applicaties of diensten. Het zorgt ervoor dat het gebruik van de cloudservice binnen de gestelde grenzen blijft, waardoor onverwachte kosten aan het einde van de maand worden voorkomen.

De complexiteit van softwarelicenties

Voor de meeste mensen is het eenvoudig genoeg om zich voor te stellen wat een stuk software vertegenwoordigt: een app op een telefoon, een pictogram op het bureaublad waarop wordt gedubbelklikt, of een webgebaseerde service waarbij u zich aanmeldt om werk gedaan te krijgen.

Het gedetailleerde beeld is echter veel complexer. Op een Android-telefoon is bijvoorbeeld het besturingssysteem (Android) gelicentieerd, evenals de gevirtualiseerde Java-machine binnen het besturingssysteem. Bovendien zal elke app waarschijnlijk verschillende componenten bevatten (vaak bibliotheken of frameworks genoemd), elk met zijn eigen licenties.

Hoewel het zelden nodig is om elk afzonderlijk onderdeel tot in de kleinste details bij te houden, moeten organisaties zich ervan bewust zijn dat bijvoorbeeld macOS wordt geleverd als gelicentieerde software, net als de verschillende versies van Windows die op hun desktops draaien. Servers die intern of op virtuele privéservers in de cloud worden gehost, zullen ook worden gelicentieerd onder de verschillende voorwaarden die gewoonlijk worden geassocieerd met op Linux gebaseerde software.

Op grotere schaal zullen softwarelicentiebeheerplatforms hun waarde duidelijk aantonen, aangezien ze in staat zijn om diepgaande beoordelingen uit te voeren binnen de netwerken van een organisatie om te bepalen wat waar draait, wat wordt gebruikt, en dienovereenkomstig effectief beheer te vergemakkelijken.

Het beheren van softwarelicenties

Er zijn drie basiselementen voor het beheer van softwarelicenties. De eerste is de ontdekking van activa in het hele uitgebreide netwerk. In de huidige organisaties strekt dat netwerk zich uit van het LAN tot de cloud en omvat het BYOD-apparaten die op het LAN verschijnen, ervan uitgaande dat de apparaten die in het bedrijf worden binnengebracht op de een of andere manier voor werkdoeleinden worden gebruikt.

IIoT- en IoT-apparaten moeten ook worden gecontroleerd. In feite moet alles dat op het bedrijfsnetwerk is aangesloten, worden gecatalogiseerd. Catalogisering moet zowel OS- als applicatielagen omvatten (als deze gescheiden zijn) en eventuele extensies of add-ons voor apps en services die overal in het bedrijf worden geïmplementeerd.

Het tweede deel van de softwarelicentiebeheersuite vergelijkt geïnstalleerde exemplaren van software en hardware met gekochte licenties en zorgt ervoor dat de voorwaarden van licenties (zelfs de zogenaamde “gratis” versies) niet worden geschonden.

Het derde element is de voortzetting van deze processen naarmate de activiteiten van de organisatie doorgaan. Wanneer er nieuwe cloudservices worden gelanceerd of waarop wordt geabonneerd, moeten deze worden toegevoegd aan de softwarelicentiecatalogus. Op dezelfde manier moeten licentiegegevens worden toegevoegd aan of geschrapt uit het lopende register als personeel de organisatie verlaat of in dienst treedt of als hardwareapparaten buiten gebruik worden gesteld of worden aangeschaft. Voortdurende naleving is essentieel, ondanks de vele wendingen die de bedrijven van vandaag zullen nemen bij het implementeren, gebruiken en wijzigen van hun algehele IT-stack.

De specialisten van Vidasoft ondersteunen bedrijven op het gebied van software licentiebeheer. Wij brengen uw licenties in kaart, verzorgen de inkoop van de benodigde licenties en monitoren de licenties vervolgens.