Wat is een on-premise licentie?

Home » Blog » Wat is een on-premise licentie?

30 mrt, 2020

Een on-premise licentie (ook wel on-prem genoemd) is een softwarelicentie die lokaal wordt geïnstalleerd en gebruikt. Dat wil zeggen, om de software te gebruiken, moet de gebruiker deze op zijn eigen server of computer installeren – en de software kan dan alleen worden geopend en gebruikt via die server of dat apparaat.

Met de toenemende populariteit van cloudgebaseerde softwareproducten, is on-premise licentieverlening zeldzamer geworden. Denk hierbij aan Office365 als het om Microsoft gaat.

Wat is het verschil tussen cloud en on-premise?

Het daadwerkelijke verschil tussen cloud en on-premise is de locatie waar wordt de software draait en is geïnstalleerd. Als het antwoord is dat het is geïnstalleerd en draait op een lokaal apparaat of server, is het op locatie. Als het is geïnstalleerd en wordt uitgevoerd op een externe server die toegankelijk is via internet, is het cloudgebaseerd.

Kosten
On-Premises: Bedrijven die software on-premises implementeren, zijn verantwoordelijk voor de serverhardware, het stroomverbruik en de opslagkosten.

Cloud: bedrijven die ervoor kiezen om het cloud licentiemodel te gebruiken, betalen alleen voor de middelen die ze gebruiken, zonder onderhouds- of onderhoudskosten. De prijs verandert op basis van hoeveel er wordt verbruikt.

Vragen?

Heeft u vragen over de mogelijkheden van on-premises licenties? Neem vrijblijvend contact op met één van onze specialisten.

Wat is een on-premise licentie?