Microsoft-ondersteuning beëindigd?

Home » Blog » Microsoft-ondersteuning beëindigd?

12 apr, 2023

Wanneer Microsoft-ondersteuning voor een specifiek product wordt beëindigd, betekent dit dat Microsoft niet langer officiële technische ondersteuning, beveiligingsupdates, bugfixes of functieverbeteringen voor dat product zal bieden. Het einde van de ondersteuning volgt doorgaans een vooraf bepaalde levenscyclus die door Microsoft voor elk product is vastgesteld.

Hier volgen enkele belangrijke implicaties wanneer de Microsoft-ondersteuning eindigt:

Geen beveiligingsupdates

Een van de meest kritieke gevolgen is het stopzetten van beveiligingsupdates. Zonder regelmatige beveiligingspatches wordt het product kwetsbaarder voor nieuwe en opkomende bedreigingen. Dit verhoogt het risico op beveiligingsinbreuken, gegevensverlies en ongeautoriseerde toegang tot systemen of gevoelige informatie.

Beperkte technische assistentie

Na het einde van de ondersteuning biedt Microsoft geen technische assistentie meer, zoals gratis ondersteuningsopties of online documentatie die specifiek is voor dat product. Dit betekent dat gebruikers beperkte toegang hebben tot officiële bronnen voor het oplossen van problemen of het zoeken naar advies van Microsoft-experts.

Compatibiliteitsproblemen

Naarmate andere software- en hardwaresystemen evolueren, kunnen er in de loop van de tijd compatibiliteitsproblemen optreden met het niet-ondersteunde Microsoft-product. Nieuwere versies van besturingssystemen, applicaties of hardware zijn mogelijk niet ontworpen om naadloos samen te werken met het verouderde product, wat kan leiden tot mogelijke softwareconflicten of verminderde prestaties.

Gebrek aan bugfixes en verbeteringen

Zodra de ondersteuning is beëindigd, zullen eventuele bugs of functionele problemen in het product geen officiële fixes of updates van Microsoft ontvangen. Dit kan leiden tot stabiliteitsproblemen, verminderde prestaties of beperkingen in functionaliteit. Nieuwe functies en verbeteringen die in latere versies van het product zijn geïntroduceerd, zijn ook niet meer beschikbaar.

Nalevings- en regelgevingsrisico’s

In bepaalde sectoren kan het gebruik van niet-ondersteunde software leiden tot nalevings- en regelgevingsrisico’s. Nalevingskaders en regelgeving vereisen vaak dat organisaties ondersteunde software gebruiken en up-to-date beveiligingsmaatregelen handhaven. Het uitvoeren van niet-ondersteunde software kan leiden tot niet-naleving en mogelijke juridische of financiële gevolgen.

Om deze risico’s te beperken, wordt over het algemeen aanbevolen om te upgraden naar een ondersteunde versie van de software of om alternatieve oplossingen te onderzoeken. Upgraden naar een nieuwere versie zorgt doorgaans voor voortdurende ondersteuning, toegang tot beveiligingsupdates en voortdurende compatibiliteit met andere systemen en toepassingen. Daarnaast kan Microsoft hulpprogramma’s of bronnen voor migratie verstrekken om gebruikers te helpen bij de overgang naar ondersteunde producten.

Hoe u geld kunt besparen bij het wijzigen van versies met gebruikte software

Wanneer u overweegt gebruikte software te gebruiken om geld te besparen bij het wijzigen van versies, is het belangrijk om het proces zorgvuldig te benaderen en te zorgen voor naleving van licentieovereenkomsten.

Onderzoek licentiebeleid
Maak uzelf vertrouwd met het licentiebeleid van de softwareleverancier, zoals Microsoft, om de regels en beperkingen met betrekking tot de overdracht van softwarelicenties te begrijpen. Verschillende leveranciers kunnen verschillende beleidsregels hebben, dus zorg ervoor dat u aan de specifieke vereisten voldoet.

Verifieer authenticiteit en legitimiteit
Verifieer bij aankoop van gebruikte software de authenticiteit en legitimiteit van het product om namaak of ongeautoriseerde kopieën te voorkomen. Koop alleen bij gerenommeerde bronnen, zoals geautoriseerde wederverkopers, om er zeker van te zijn dat u echte licenties aanschaft.

Controleer de overdraagbaarheid van licenties
Bevestig of de softwarelicentie overdraagbaar is. Sommige licenties zijn mogelijk gebonden aan de oorspronkelijke koper of hebben beperkingen op overdracht naar een andere entiteit. Bekijk de voorwaarden van de licentieovereenkomst of neem rechtstreeks contact op met de softwareleverancier voor opheldering.

Beoordeel de versiecompatibiliteit
zorg ervoor dat de gebruikte softwareversie die u koopt compatibel is met uw huidige of doelsysteemomgeving. Houd rekening met factoren zoals compatibiliteit van het besturingssysteem, hardwarevereisten en integratie met andere softwaretoepassingen. Controleer of de specifieke versie voldoet aan uw zakelijke behoeften en doelstellingen.

Evalueer ondersteuning en updates
Begrijp dat u bij aankoop van gebruikte software mogelijk niet in aanmerking komt voor technische ondersteuning of updates rechtstreeks van de softwareleverancier. Overweeg de mogelijke impact van beperkte of geen ondersteuning en updates op uw bedrijfsvoering en beveiliging.

Documenteer de overdracht
Documenteer de overdracht van licenties goed. Bewaar de licentieoverdrachtsovereenkomst, facturen, kwitanties en alle communicatie met de verkoper. Deze documentatie is essentieel voor het bewijs van eigendom en naleving tijdens audits of inspecties van softwareleveranciers.

Raadpleeg juridische en licentie-experts
Als u zich zorgen maakt of verdere begeleiding nodig heeft, raadpleeg dan juridische professionals of licentie-experts die gespecialiseerd zijn in softwarelicenties. Zij kunnen advies geven op maat van uw specifieke situatie en zorgen voor naleving van licentieovereenkomsten.

Onthoud dat het kopen van gebruikte software weliswaar kostenbesparingen kan opleveren, maar dat het cruciaal is om de naleving van licentieovereenkomsten te handhaven en intellectuele eigendomsrechten te respecteren. Het inschakelen van geautoriseerde wederverkopers tijdens dit proces zoals Vidasoft is essentieel bij het wijzigen van softwareversies.

Licentiebeheer

Het is van cruciaal belang voor organisaties om overgangen in de productlevenscyclus te plannen en proactief het einde van de ondersteuning aan te pakken om een ​​veilige en stabiele IT-omgeving te behouden. De specialisten van Vidasoft kunnen u proactief ondersteunen op het gebied van licentiebeheer. Vidasoft levert software tegen sterk gereduceerde prijzen afkomstig van Nederlandse en andere Europese bedrijven met een overschot aan Microsoft licenties.