Intranetportalen bouwen met SharePoint

Home » Blog » Intranetportalen bouwen met SharePoint

25 mei, 2023

In de digitale werkplek van vandaag vertrouwen organisaties op efficiënte communicatie, samenwerking en het delen van informatie. SharePoint, een robuust platform van Microsoft, biedt de perfecte oplossing voor het bouwen van krachtige intranetportalen. In deze blogpost onderzoeken we de essentiële stappen en best practices voor het maken van functierijke intranetportalen met SharePoint.

Planning en eisen verzamelen

Het bouwen van een succesvol intranetportaal begint met een zorgvuldige planning en het verzamelen van vereisten. Identificeer de doelen en doelstellingen van uw intranet, begrijp de behoeften van gebruikers en definieer de belangrijkste kenmerken en functionaliteiten die nodig zijn. Denk aan factoren als contentorganisatie, gebruikerstoegang, branding, integratie met andere systemen en schaalbaarheid. Een goed gedefinieerd plan zorgt voor een solide basis voor uw intranetportaalproject.

Ontwerpen van de informatiearchitectuur

De informatiearchitectuur van uw intranetportaal is cruciaal voor een effectieve inhoudsorganisatie en -navigatie. Creëer een logische structuur door siteverzamelingen, subsites en documentbibliotheken te definiëren die aansluiten bij de afdelingen, teams en projecten van uw organisatie. Gebruik de hiërarchische structuur van SharePoint om een ​​duidelijke en intuïtieve gebruikerservaring te garanderen. Overweeg om metadata en inhoudstypen op te nemen om de doorzoekbaarheid te verbeteren en inhoudsbeheer te vergemakkelijken.

De look en feel aanpassen

Branding speelt een cruciale rol bij het bieden van een consistente en boeiende gebruikerservaring. SharePoint biedt uitgebreide aanpassingsmogelijkheden om de look en feel van de intranetportal af te stemmen op de merkidentiteit van uw organisatie. Gebruik de thema-engine van SharePoint om aangepaste kleuren, logo’s en lettertypen toe te passen. Maak gebruik van stramienpagina’s, paginalay-outs en sitesjablonen om een ​​samenhangend ontwerp op alle intranetpagina’s te garanderen, waardoor een professionele en merkinterface wordt geboden.

Beveiliging en machtigingen configureren

Het beveiligen van gevoelige informatie en het beheren van gebruikerstoegang is van cruciaal belang in elk intranetportaal. Gebruik de robuuste beveiligingsfuncties van SharePoint om gebruikersrollen en machtigingen te definiëren. Implementeer de overname van machtigingen en fijnmazige machtigingen om te zorgen voor de juiste toegangscontrole op verschillende niveaus. Overweeg het gebruik van SharePoint-groepen voor eenvoudiger machtigingsbeheer. Controleer en controleer regelmatig de beveiligingsinstellingen om de integriteit en vertrouwelijkheid van uw intranetportaal te behouden.

Gebruikmaken van SharePoint-webonderdelen

Met SharePoint-webonderdelen kunt u dynamische en interactieve componenten aan uw intranetpagina’s toevoegen. Gebruik webonderdelen zoals nieuwsfeeds, documentbibliotheken, agenda’s, takenlijsten en aankondigingen om rijke inhoud en functionaliteit te bieden. Pas webonderdelen aan door eigenschappen en instellingen te configureren om aan specifieke vereisten te voldoen. Maak gebruik van verbindingen tussen webonderdelen om relaties tot stand te brengen en interactieve ervaringen te creëren binnen uw intranetportaal.

Integratie van bedrijfsprocessen met workflows

Het automatiseren van bedrijfsprocessen binnen uw intranetportaal stroomlijnt de bedrijfsvoering en verbetert de productiviteit. SharePoint biedt krachtige workflowmogelijkheden via SharePoint Designer of Microsoft Power Automate. Ontwerp en implementeer workflows om goedkeuringsprocessen, documentbeoordelingscycli en taaktoewijzingen te automatiseren. Integreer met andere systemen en services om de samenwerking en informatiestroom binnen uw organisatie te verbeteren.

Zorgen voor gebruikersacceptatie en -betrokkenheid

Een succesvol intranetportaal is afhankelijk van de acceptatie en betrokkenheid van gebruikers. Implementeer strategieën om gebruikers aan te moedigen de portal effectief te omarmen en te gebruiken. Zorg voor uitgebreide training en ondersteuning om gebruikers te informeren over de functies en voordelen van de portal. Communiceer regelmatig updates, nieuws en relevante informatie via de portal om gebruikers betrokken te houden. Vraag om feedback en verbeter continu de gebruikerservaring op basis van gebruikersinvoer.

Een overzicht van de verkrijgbare Sharepointlicenties is hier te vinden.